Istekao rok prijave
21/06/2022

MIDPOINT Shorts 2022. - 2023.

Rok za prijavu

  • 22/07/2022

Vrijeme i mjesto

Feedback sesija: 5.-7. rujna 2022., online
Inkubator ideja: 12.-15. rujna 2022., online 
1. radionica: 13.-18. studenoga 2022., Prag (Češka)
2. radionica: siječanj 2023., Trst (Italija)

Dodatne informacije

Više informacija

Program usavršavanja MIDPOINT Shorts namijenjen je timovima filmskih stvaratelja u nastajanju, kao i onima koji su tek završili obrazovanje, te njihovim kratkometražnim projektima u razvoju. Kao jedini složeni program posvećen scenariju i razvoju projekata kratkih filmova u Europi, vitalno je povezan s filmskom industrijom, a kombiniranjem detaljne analize scenarija i profesionalnog razvoja projekata usmjerava projekte na njihovom putu prema kinu. 

Program obuhvaća rad u grupi i individualne konzultacije fokusirane na detaljan razvoj scenarija, odnosno na strukturalnu dramaturgiju, a također nudi i smjernice o produkcijskim  strategijama, uključuje strategije distribucije u proces razvoja i pruža uvid u financiranje, prodaju i strategiju festivala. Na ovaj način, timovi će moći svoje projekte poboljšati i pripremiti ih za ulazak u industriju, a članovi će istovremeno proširiti svoju mrežu kontakata te stvoriti nove partnere unutar industrije. 

Glavni voditelj programa je Pavel Marek, scenarist i redatelj čeških igranih, kratkih i dokumentarnih filmova te profesor režije na FAMU u Pragu.

MIDPOINT Shorts program usavršavanja organiziran je u suradnji s Međunarodnim filmskim festivalom u Trstu, a odabrani projekti dobit će priliku predstaviti se na koprodukcijskom sajmu Kad istok susretne zapad / When East Meets West.

Više informacija o programu možete pronaći na poveznici.

Struktura programa:

Od ove godine, MIDPOINT Shorts program usavršavanja razvio je i poboljšao svoj selekcijski proces te će stoga više timova dobiti priliku razvijati svoje projekte. Naime, višestupanjski odabir sastoji se od trodnevne online feedback sesije i četverodnevnog Inkubatora ideja

Od svih pristiglih prijava, povjerenstvo će odabrati otprilike 20 projekata, čiji će kreativni timovi zajedno s dvoje iskusnih profesionalaca (savjetnik scenarista i producent) proći kroz detaljan osvrt samog projekta tijekom online feedback sesije.
Na temelju procjena iz online feedback sesije, otprilike 10 projekata bit će odabrano u Inkubator ideja, četverodnevnu konzultantsku online radionicu usmjerenu na daljnji razvoj scenarija i projekta.

Nakon te dvije faze, 4-5 odabranih projekata ući će u aktualni MIDPOINT Shorts program usavršavanja koji nudi dvije rezidencijalne radionice.

Prva radionica prvenstveno se fokusira na kreativni razvoj i dramaturgiju. Sudionici u ovom dijelu programa počinju raditi na promotivnim materijalima i proizvodnim strategijama s tzv. producentom - učiteljem. Osim toga, susrest će se s gostujućim stručnjacima iz industrije kratkih filmova kroz posebna predavanja i inspirativne majstorske tečajeve.

Druga radionica služi kao platforma za daljnji razvoj scenarija, a također se bavi strategijama distribucije, prezentacijskim vještinama i izradom promotivnih materijala. Cijeli program završava prezentacijom projekta u okviru koprodukcijskog sajma Kad istok susretne zapad / When East Meets West te sastancima 1-1 s važnim donositeljima odluka unutar industrije.

Tko se može prijaviti?

MIDPOINT Shorts program usavršavanja namijenjen je timovima (2-3 člana) koje čine scenaristi, redatelji i producenti. Program je otvoren za profesionalne projekte, ali i kratke filmove koji su ujedno završni rad, a prijaviti se mogu kandidati neovisno o državi iz koje dolaze, s time da program stavlja naglasak na kandidate iz područja Središnje Europe.
Preporučena duljina trajanja kratkog filma je između 7 i 25 minuta. 
Kako se cjelokupna obuka odvija na engleskom jeziku, a tijekom rada će se od sudionika očekivati izravno pisanje na engleskom jeziku, za sudjelovanje je potrebna barem srednja razina poznavanja engleskog jezika. 

Kako se prijaviti?

Za prijavu na radionicu, potrebno je otvoriti korisnički račun na MIDPOINT Visitor stranici i slijediti upute unutar obrasca za prijavu. Osim osnovnih informacija o kandidatu, potrebno je u PDF formatu priložiti i druge dokumente: sinopsis (0,5-1 str.), izjava autora (0,5-1 str.), izjava producenta (0,5-1 str.), prethodni rad redatelja, kratke profesionalne biografije svih članova tima i njihove fotografije te opcionalni materijali (scenarij, nacrt rada, moodboard, i sl.).
Rok za prijavu je 22. srpanj 2022. 
Druge informacije vezane za kriterije za prijavu možete pronaći na poveznici

Kotizacija

Online feedback sesija: 20 € po projektu
Online inkubator ideja: 200 € po projektu
Radionice: 700 € (cijena uključuje smještaj, hranu i školarinu za rezidencijalne radionice, no ne pokriva putne troškove)



Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
[email protected]