Istekao rok prijave
21/06/2022

European Short Pitch 2022./2023.

Rok za prijavu

  • 05/08/2022

Vrijeme i mjesto

Radionica scenarija: od 14. do 18. studenoga 2022., online

Međusesije: prosinac 2022./siječanj 2023. (datumi će biti naknadno utvrđeni), online

Koprodukcijski forum: veljača 2023. (datumi će biti naknadno utvrđeni) na licu mjesta tijekom Festivala Travelling (Rennes) i online

Dodatne informacije

Više informacija

European Short Pitch, pokrenut od strane NISI MASA - European Network of Young Cinema, godišnji je program čiji je cilj otkrivanje i podrška mladim europskim talentima u razvoju njihovih kratkih filmova te poticanje koprodukcije i suradnje između profesionalaca industrije iz cijele Europe.

Ovaj program kombinira mentorstvo o razvoju kratkog filma s pitching događanjem za umrežavanje, koprodukcijskim forumom, a od svog osnutka 2007., mnogi od kratkih filmova proizašlih iz ESP-a ostvarili su uspješnu karijeru i bili su prikazani na festivalima kao što su Cannes, Berlinale, Locarno, i sl.

Struktura programa

Radionica scenarija, 14. – 18. studenoga 2022., online

Tijekom ovih pet dana sudionici će intenzivno raditi na svojim projektima uz mentora za scenarije, izmjenjujući plenarne, grupne i individualne sesije. Osim dubinskog rada na scenariju, sudionici će također dobiti produkcijski coaching od producenta s iskustvom u europskim koprodukcijama, koji će im pružiti savjete prilagođene njihovim potrebama tijekom individualnih sesija. Program će upotpuniti dva predavanja o koprodukciji kratkog filma i pisanju scenarija. Cilj ove prve sesije je poboljšati kvalitetu scenarija i pripremiti sudionike da predstave svoje projekte u međunarodnom kontekstu.

Međusesije, prosinac 2022./siječanj 2023. (datumi će biti naknadno utvrđeni), online

Između dvije glavne sesije, sudionici će dobiti daljnje povratne informacije od svojih mentora za scenarije u online individualnoj sesiji. Osim toga, u ovom će se razdoblju održati i sesije s mentorom specijaliziranim za pitching te grupne i pojedinačne sesije s distributerom/prodajnim agentom koji će sudionicima pružiti prilagođene povratne informacije za njihove vlastite projekte.

Koprodukcijski forum, veljača 2023. (datumi će biti naknadno utvrđeni) na licu mjesta tijekom Festivala Travelling (Rennes) i online.

Cilj ove posljednje sesije jest stvoriti platformu za promociju odabranih projekata, potaknuti susrete i suradnju filmskih profesionalaca te pokrenuti koprodukcije kratkih filmova. Stoga, pozvani producenti, financijeri, donositelji odluka i sudionici sastat će se tijekom dva dana kako bi uspostavili buduću suradnju.

Koprodukcijski forum uključuje Pitching i Q&A događaj uživo, sastanke jedan na jedan, studiju slučaja/panel, projekciju ESP filmova i ceremoniju dodjele European Short Pitch Awards, gdje najbolji projekti dobivaju nagrade od strane međunarodnog žirija te dobivaju gotovinu i nagrade u naturi od partnera programa.

Tko se može prijaviti? 

European Short Pitch otvoren je za pojedinačne autore kao i za kreativne timove koji razvijaju međunarodne projekte kratkog filma. Stoga, program je otvoren za pisce, redatelje i producente. Scenaristi-redatelji koji sami razvijaju projekt isto su tako dobrodošli da sudjeluju u programu, no ipak se savjetuje da već imaju nacionalnu produkcijsku tvrtku zainteresiranu ili uključenu u projekt, posebno u vrijeme Koprodukcijskog foruma.

Autorovo državljanstvo ili država prebivališta treba biti jedna od država članica Vijeća Europe.

Program naglasak stavlja na autore i talente u usponu.

Radni jezik European Short Pitcha je engleski; sukladno tome, za sudjelovanje je neophodno dobro poznavanje engleskog jezika. 

Svake godine European Short Pitch odabire 12 kratkometražnih projekata u razvoju i 2-4 projekta u tijeku. Otvoren je za animirane filmove, igrani te dokumentarni film.

Kako se prijaviti?

Prijave za radionicu odvijaju se putem maila ([email protected]), na koji je potrebno dostaviti sljedeće materijale na engleskom jeziku i u PDF formatu:

- ispunjen obrazac za prijavu (koji se može pronaći na poveznici)

- sinopsis projekta

- bilješka/e o namjeri autora

- poveznice na prethodna audiovizualna djela (maks. 2) i/ili teaser/vizualni materijali povezani s prijavljenim projektom

- motivacije i ciljevi za sudjelovanje na European Short Pitchu

- napomena producenta (ako je primjenjivo)

- životopisi članova tima (scenarista, redatelja, producenta/produkcijske tvrtke)

- scenarij

- dodatni materijali (po izboru): npr. procijenjeni budžet, plan financiranja, i sl.

Rok za prijavu je 22. srpnja 2022.

Proces selekcije provodit će se u dva koraka. Prvo će komisija za selekciju sastavljena od scenarista, producenata i sudionika prethodnih izdanja European Short Pitcha procijeniti sve prijave i provesti predselekciju. Projekte u užem izboru zatim će pregledati komisija za odabir, koju čini European Short Pitch tim uz potporu vanjskog stručnjaka. Sudionici će biti obaviješteni putem e-pošte o rezultatima odabira tijekom prva dva tjedna listopada 2022.

Kotizacija

Kotizacija za sudjelovanje za jednu osobu po projektu iznosi 650 eura te ona pokriva školarinu, smještaj i dnevnice u slučaju stažiranja, ali ne uključuje putne troškove. 

European Short Pitch prihvaća maksimalno 3 osobe po projektu; dodatni sudionici sami snose svoje troškove: smještaj, dnevnice i put.

Dodatne informacije o European Short Pitch programu možete pronaći na poveznici.



Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
[email protected]