Istekao rok prijave
12/04/2022

CEE Animation - Rise & Shine 2022.

Rok za prijavu

  • 15/04/2022

Vrijeme i mjesto

Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb: od 6. do 11. lipnja 2022. u Zagrebu
Međunarodni festival animiranog filma Animateka: od 28. studenoga do 4. prosinca 2022. u Ljubljani

Više informacija

Rise & Shine 2022 novi je program CEE Animationa za predstavljanje animiranih filmova mladih talentiranih filmaša, organiziran u suradnji sa Svjetskim festivalom animiranog filma Animafest Zagreb i Međunarodnim festivalom animiranog filma Animateka. Ovaj program svojim sudionicima, osim znanja i vještina nužnih za prezentiranje vlastitog rada, nudi priliku da svoje projekte izravno predstave širokoj profesionalnoj međunarodnoj publici.

Prvi korak za kandidate čiji projekti budi izabrani predstavlja Animafest Zagreb u lipnju 2022., gdje će imati mogućnost sudjelovati na nizu predavanja, radionica te individualnih i grupnih sesija s profesionalcima industrije animiranog filma. Fokus ovog dijela Rise & Shine programa jest na samoj priči njihovih projekata na kojima će raditi s vodećim dramaturzima.

Drugi dio programa izvodi se u sklopu slovenskog Animateka festivala u prosincu 2022., a naglasak će tada biti na finalnim pripremama za predstavljanje projekata i usavršavanju prezentacijskih vještina. U Ljubljani će sudionici dobiti priliku i predstaviti svoje projekte, dok će oni koji u tome budu najuspješniji i koji privuku najviše interesenata biti pozvani na CEE Animation Forum 2023.

Za oba navedena festivala sudionici dobivaju besplatnu akreditaciju, ali pritom svi timovi moraju na njima prisustvovati u punom sastavu.

Od sudionika se očekuje dobro poznavanje engleskog jezika.

Za prijavu na Rise & Shine ne plaća se kotizacija; za oba člana tima pokriveni su troškovi smještaja te jednog obroka dnevno. Sudionici moraju sami platiti troškove putovanja.  

Detaljne informacije o radionici možete pronaći na poveznici.

*Rise & Shine proizvod je suradnje Hulahopa (Animafest Zagreb), Društva za oživljanje zgodbe 2 koluta (Animateka), Slovenske udruga animiranog filma (DSAF) i CEE Animationa uz potporu Potprograma MEDIA.

Tko se može prijaviti?

Program Rise & Shine namijenjen je isključivo producentima ili drugim nositeljima prava za određeni projekt; u slučaju studentskih filmova, prijaviti se može sveučilište, kao i sam student.

Glavni fokus program stavlja na filmaše koji rade na svom prvom ili drugom filmu, kao i na studente koji dolaze iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Slovenije ili Italije. No prijaviti se mogu i drugi kandidati iz Europske unije koji su zainteresirani za suradnju s CEE regijom.

Oba člana tima (redatelj/scenarist i producent) moraju biti državljani Europske unije ili jedne od zemalja navedenih na popisu.

Prijavljeni projekti moraju biti kratki animirani filmovi (max. 20 minuta). Prihvatljivi su projekti u svim fazama razvoja, osim faze koncepta.

Kako se prijaviti?

Da biste se prijavili na Rise & Shine program, treba ispuniti obrazac te u njemu priložiti dokumente kao što su kratki sadržaj filma, sinopsis, izjave redatelja i producenta, informacije o budžetu, informacije o producentu, redatelju i scenaristu i slično.

Popis projekata odabranih za sudjelovanje na Rise & Shine 2022 bit će objavljen u travnju 2022.



Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
[email protected]