Istekao rok prijave
09/11/2009

Radionice Script&Pitch i Script&Pitch International
 2010.

Rok za prijavu

  • 15/12/2009

Vrijeme i mjesto

različiti datumi i lokacije tijekom godine

Dodatne informacije

Kontakt

Olga Lamontanara
Scuola Holden
Corso Dante 118
10126 Torino
ITALIJA
tel.: +39 011 663 2812
[email protected]

Više informacija

Kratki sadržaj: 10 mjeseci, 3 radionice, 2 online radionice, 1 sastanak s dosadašnjim polaznicima

O radionici

Radionice Script&Pitch predstavljaju napredan program o razvoju scenarija namijenjen europskim scenaristima i urednicima scenarija. Počevši od 2010. godine na Radionice Script&Pitch International moći će se prijaviti i polaznici iz cijeloga svijeta, a ne samo iz Europe.

Sadržaj radionice

Zajednički program traje 10 mjeseci i u njemu će sudjelovati 20 polaznika iz cijeloga svijeta (15 scenarista i 5 urednika scenarija) koji će proći cjelokupan proces pisanja scenarija, od osmišljanja ideja i strukturiranja materijala u prvu i drugu verziju pa sve do završne verzije koju će predstaviti skupini međunarodnih producenata i prodajnih agenata.

Svrha je programa unaprijediti profesionalne vještine scenarista i urednika scenarija. Dodatni je cilj stvoriti dinamičnu mrežu za sve polaznike, radi čega se Radionice Script&Pitch i Script&Pitch International povezuju s festivalima i događanjima u tom sektoru. Bitno je pronaći producente zainteresirane za scenariste i razvoj scenarija, a ne samo za pojedinačne projekte. Naglasak je na pružanju pomoći u usavršavanju osobama s projektima, a ne projektima kojima su pridružene osobe, odnosno važno je omogućiti potporu neovisnim talentiranim kreativcima.

Od 2009. godine Radionice Script&Pitch dio su Odsjeka za stručno usavršavanje TorinoFilmLaba, novoga filmskog fonda namijenjenoga mladim talentiranim filmašima iz različitih zemalja. Polaznici koji rade na svom prvom ili drugom igranom filmu tako će imati mogućnost pristupa procesu razvoja scenarija te financijskim sredstvima TorinoFilmLaba putem selekcijskoga postupka u kojem će sudjelovati Savjetodavni odbor TFL-a i producenti koji će biti pozvani na predstavljanje završne verzije. Najviše 6 projekata iz Radionica Script&Pitch i Script&Pitch International/TFL Training imat će mogućnost osvojiti nagradu za razvoj scenarija te steći njima prilagođene alate za razvoj, financiranje i marketing.

Vrijeme i mjesto održavanja radionica

  • prva radionica: lokacija će biti naknadno objavljena, ožujak 2010.
  • prva online radionica: travanj – lipanj 2010.
  • druga radionica: Brignogan, lipanj 2010.
  • druga online radionica: lipanj – studeni 2010.
  • treća radionica i predstavljanje završnih verzija: Torino, studeni 2010.
  • sastanak dosadašnjih polaznika: Angers, siječanj 2011.

Tko se može prijaviti?

Ovo je poslijediplomski program osmišljen za profesionalne scenariste, urednike scenarija i osobe s diplomom filmskih akademija, scenariste-režisere, scenariste-producente i direktore razvoja iz cijeloga svijeta. Pisci beletristike i dramatičari jednako se tako mogu prijaviti s, primjerice, projektima za adaptaciju. Iako većina naših polaznika već ima dogovor s producentskom tvrtkom zainteresiranom za njihov projekt te želi usavršavanje iz razvoja scenarija s ciljem poboljšanja univerzalnosti vlastitih projekata, kao i dorade te ostavljanja osobnoga pečata, to nije uvjet.

Kako bi kvalitetno i u potpunosti mogli pratiti aktivnosti radionica o razvoju scenarija TFL-a, polaznici bi već trebali raditi na svom prvom ili drugom igranom filmu. Međutim, u Radionicama Script&Pitch i Script&Pitch International isto tako mogu sudjelovati i scenaristi koji ne rade na svom prvom ili drugom igranom filmu.

Kotizacija

Kotizacija za scenariste (iz svih država članica Programa MEDIA) iznosi 2.000 eura.

Bit će dodijeljene 4 stipendije prema zaslugama polaznicima iz Bugarske, Cipra, Češke, Estonije, Hrvatske, Latvije, Litve, Mađarske, Malte, Poljske, Rumunjske, Slovačke i Slovenije.

Kotizacija za urednike scenarija (iz svih država članica Programa MEDIA) iznosi 1.000 eura.

Navedeni iznosi pokrivaju usavršavanje na radionicama, online radionice, troškove smještaja i dnevnice. Polaznici sami moraju pokriti sve putne troškove. U mnogim državama postoje stipendije za ovakvu vrstu usavršavanja.



Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
[email protected]