17 dana
11/10/2022

First Cut Lab 2023.

Rok za prijavu

  • 05/12/2022

Vrijeme i mjesto

od 22. do 25. siječnja 2023. u Trstu, Italija

Dodatne informacije

Više informacija

First Cut Lab savjetodavni je program u sklopu koprodukcijskog foruma When East Meets West, osmišljen za igrane filmove u fazi montaže iz zemalja u fokusu ovogodišnjeg izdanja foruma (Armenija, Azerbajdžan, Gruzija, Moldavija, Portugal, Španjolska, Ukrajina te Latinska Amerika). Program će se odvijati u Trstu (Italija), a sve sesije i radionice u sklopu programa održat će se u periodu od 22. do 25. siječnja 2023. godine.*

Odabranim timovima (redatelj/producent/montažer) nudi se izazovan kreativni okvir unutar kojeg mogu otkriti nove perspektive i istražiti puni umjetnički potencijal svojih filmova. Naime, timovi će prikazati svoje projekte u sklopu privatne sesije te će dobiti stručne povratne informacije od vrhunskih međunarodnih savjetnika za filmsku industriju. Pritom, industrijski će savjetnici biti odabrani prema potrebama odabranog filma. 

Po završetku radionice sudionici će dobiti detaljno izvješće, kao i plan koji im može poslužiti kao smjernica za daljnji rad na projektu. 

* First Cut Lab nadzire svaki od prijavljenih filmova u razdoblju od otprilike 6 tjedana (od 15. prosinca 2022. do 30. siječnja 2023.), no sama srž programa odvija se tijekom navedena tri uzastopna dana.

Tko se može prijaviti?

Za First Cut Lab mogu se prijaviti projekti koji zadovoljavaju sljedeće kriterije: 

- glavni kriterij selekcije bit će potencijal samog projekta – umjetnički, ali i potencijal za publiku.

- projekti moraju biti recentni, te ne smiju biti prethodno javno prikazani.

- projekti moraju biti dugometražni filmovi s potencijalom za međunarodno tržište, minimalnog trajanja 70 minuta.

- projekti mogu biti u različitim fazama postprodukcije, ali se preporuča prijava projekata koji su ranim fazama montaže.

- projekti bi trebali imati većinskog producenta iz jedne od navedenih zemalja: Armenija, Azerbajdžan, Gruzija, Moldavija, Portugal, Španjolska, Ukrajina te Latinska Amerika.

Nakon što je određeni projekt odabran za sudjelovanje na programu, i redatelj i producent trebali bi biti dostupni tijekom svih dana održavanja istog. Prisutnost montažera je preporučljiva, ali nije obavezna.

Kako se prijaviti? 

Za prijavu na First Cut Lab program, potrebno je (na engleskom jeziku) ispuniti obrazac koji je dostupan na poveznici te priložiti video materijal u minimalnom trajanju od 30 minuta s engleskim titlovima. Navedeni video materijal može sadržavati odabrane scene, prvi  uređeni prikaz ili grubi rez. 

Prijave, molimo Vas, pošaljite na sljedeće e-mail adrese: [email protected] i [email protected]

Rok za prijavu je 5. prosinca 2022. 



Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
[email protected]