Istekao rok prijave
30/04/2021

Ex Oriente Film 2021.

Rok za prijavu

  • 30/04/2021

Vrijeme i mjesto

Od lipnja 2021. do ožujka 2022. u Jihlavi i Pragu (Češka) te dio online. 

Dodatne informacije

Kontakt

Anna Kaslová - Ex Oriente Film Manager: [email protected]
Nora Särak - Ex Oriente Film Coordinator: [email protected]

Više informacija

Ex Oriente Film program je usavršavanja namijenjen stručnim timovima redatelja i producenata iz Europe s ciljem pružanja pomoći u vođenju i usmjeravanju razvoja te sufinanciranja kreativnih dokumentarnih filmova, ponajprije s područja srednje i istočne Europe.

Namijenjen razvoju dugometražnih dokumentarnih projekata, ovaj program usavršavanja sastoji se od triju radionica u trajanju od 9 mjeseci tijekom kojih će polaznici imati mogućnost raditi s više od 30 filmskih stručnjaka na različitim segmentima razvoja svog projekta kao što su razvoj teme i vizualnog stila, planiranje produkcije i marketinške strategije, izrada strategije financiranja i distribucije te pronalaženje međunarodnih partnera.

Svake godine 12 odabranih projekata predstavljaju europski kreativni timovi sastavljeni od redatelja i producenata s posebnim naglaskom na projektima koji dolaze iz srednje i istočne Europe.

Završnu fazu programa čine pitching-sesije na koprodukcijskom sajmu East Doc Forum, gdje će projekti biti predstavljeni pred vodećim europskim i sjevernoameričkim komisijama, nezavisnim producentima, distributerima, prodajnim zastupnicima i predstavnicima filmskih fondova.

Prihvatljivi projekti:

Kreativni dugometražni dokumentarni projekti i dokuserije u razvoju i ranoj fazi produkcije te izazovnim žanrovima i formatima. Poziv se posebice odnosi na filmaše koji rade na intenzivnim i angažiranim iskustvenim projektima čiji je cilj promijeniti način na koji razmišljamo i vidimo našu stvarnost.

1. radionica: Pronađi svoj put  vizija, prostor i pripovijedanje, lipanj 2021. (online)

Polaznici će raditi na razvoju dokumentarnih projekata, fokusirajući se na sadržaj i pripovijedanje, narativnu analizu te na odnos projekta prema postavljenoj financijskoj strategiji i mogućnostima financiranja iz različitih fondova.

2. radionica: Produkcija i razvoj priče, listopad 2021. (Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi, Češka)

Na drugoj radionici producenti će se osvrnuti na pravne aspekte produkcije, mogućnosti koprodukcija i alternativnog financiranja, dok će redatelji nastaviti raditi na narativnim i vizualnim aspektima projekta. Timovi će započeti i s pripremama za razvoj marketinške strategije te javno predstavljanje (pitching).

3. radionica: Tržište, evo me!, ožujak 2022. (East Doc Platform i One World IHRDFF, Prag, Češka)

Posljednja će radionica sadržajno biti usmjerena na razvoj praktičnih vještina nužnih za predstavljanje projekta. Mentorski dio nastavit će obrađivati razvoj distribucijskih strategija i prodaje. Radionica završava javnim predstavljanjem projekata (pitchingom) u nazočnosti više od 250 međunarodnih filmskih stručnjaka u okviru East Doc Platforme.

Kotizacija:

Iznosi 2100 eura po projektu. Uključuje troškove smještaja i hrane za oba polaznika za sve tri radionice.

Školarine:

Predstavnici projekata mogu se prijaviti za školarinu koja pokriva dio troškova radionice. Moraju priložiti potvrdu da ne postoji mogućnost dobivanja školarine u vlastitoj zemlji.

Poveznica za prijavu projekata.

Rok za prijavu je 30. travnja 2021.



Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
[email protected]