Istekao rok prijave
10/10/2020

East Doc Platform 2021.

Rok za prijavu

  • 13/11/2020

Vrijeme i mjesto

Od 6. do 12. ožujka 2021. godine.
Prag (Češka)

Dodatne informacije

Više informacija

Institut dokumentarnog filma (IDF) od 2001. godine svojim programima podržava kreativne dokumentarne filmove iz srednje i istočne Europe. IDF brojnim radionicama, programima umrežavanja i edukacijama omogućuje mladim i iskusnim filmskim stvaraocima i profesionalcima usavršavanje njihovih kompetencija i umjetničkog izražaja. Osim programa usavršavanja, IDF svake godine izdaje online i fizičke kataloge koji čine svojevrsnu bazu podataka o dokumentarnim filmovima, autorima i informacijama o važnim događanjima u dokumentarnom filmu. Osim programa za profesionalce, IDF organizira edukacije, panele i projekcije dokumentarnih filmova na regionalnim razinama namijenjene filmskim entuzijastima.

Programi usavršavanja u produkciji IDF-a su Ex Oriente Film, East Silver, Kine Dok, East Doc Platform, East Doc Forum, East Doc Interactive, East Doc Market i East Doc Stories.

East Doc Platform (EPD) jedna je od najvećih platformi namijenjenih koprodukcijama, financiranju i distribuciji dokumentarnih filmova, kao i drugih dokumentarnih formi i žanrova na području srednje i istočne Europe. Platforma svake godine povezuje više od 120 istočnoeuropskih filmaša s više od 100 važnih donositelja odluka poput producenata, televizijskih predstavnika, distributera, festivalskih programera i drugih profesionalaca iz cijelog svijeta. EDF je zamišljen kao pitching event za pronalaženje koproducenata za projekte koji su u kasnoj fazi razvoja ili su u ranoj fazi produkcije. U sklopu East Doc Platform događanja održavaju se programi East Doc Forum, East Doc Market i East Doc Interactive. EDP je projekt u organizaciji Instituta dokumentarnog filma (IDF) nastao u suradnji s One World IHRDFF-om. 

East Doc Forum osnovan je 2001. godine, a trenutačno je jedan od najprestižnijih pitching događanja u regiji. Pitching eventu prethodi petodnevna pripremna radionica koja se fokusira na pripremu vizualnih materijala za prezentaciju projekta, razvijanje plana distribucije, rad na komunikacijskim vještinama i prezentaciji projekta. U sklopu radionice održavaju se paneli i edukacije za polaznike. Svake godine izabere se 21 projekt koji sudjeluje na pitching eventu. Na samo događanje dolaze filmski profesionalci i donositelji odluka. Nakon predstavljanja svi nositelji projekata sudjeluju za okruglim stolom i na pojedinačnim sastancima s donositeljima odluka. Projekti koji sudjeluju na pitchingu postaju dio jednogodišnjeg programa koji im omogućava predstavljanje i promociju projekata, kao i traženje partnera na ključnim europskim filmskim festivalima i marketima namijenjenim dokumentarnom žanru.

East Doc Market dio je potprograma za nositelje projekata i donositelje odluka u trajanju od dva dana. Unutar dvodnevnog programa autori i producenti predstavljaju projekte donositeljima odluka te mogu, prema želji, dogovoriti i odabrati partnere za petnaestominutne pojedinačne sastanke.

East Doc Interactive platforma je za predstavljanje transmedijskih, interaktivnih, VR i drugih dokumentarnih projekata filmskim profesionalcima i donositeljima odluka. EDI program koncipiran je kao petodnevna radionica koja prethodi pitchingu, a nudi mogućnost umrežavanja s drugim partnerima. Tri najbolja i najrazvijenija projekta moći će se predstaviti u sklopu East Doc Forum događanja. Mogu se prijaviti projekti u fazi razvoja, produkcije ili postprodukcije. East Doc Interactive prihvaća dugometražne igrane projekte, serije i kratkometražne filmove u fazi razvoja, produkcije ili postprodukcije.

Od osnutka East Doc Platform projekta do danas snimljeno je i distribuirano više od 190 dokumentarnih filmova koji su ostvarili direktnu potporu EDF-a. Neki od nagrađivanih filmova koji su sudjelovali na EDF-u su Over the Limit, When the War Comes, Sofia's Last Ambulance (koprodukcija hrvatske produkcijske kuće Nukleus Film s njemačkim i srpskim koproducentima), Ukrainian Sheriffs, The Russian Job, Domino Effect i Rabbit a la Berlin te drugi.

Prijave na program su besplatne.



Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
[email protected]