Istekao rok prijave
22/03/2022

Green Film Lab 2022.

Rok za prijavu

  • 25/03/2022

Vrijeme i mjesto

Prva radionica: od 29. 4. do 1. 5. 2022. u Trentu, Italija

Druga radionica: od 29. do 31. 7. 2022. u Palma de Mallorci, Španjolska

Treća radionica: od 14. do 16. 10. 2022. u Sitgesu, Španjolska

Dodatne informacije

Više informacija

O radionici

Green Film Lab, radionica koja se odvija u sklopu TorinoFilmLaba, europskim filmskim profesionalcima nudi usavršavanje na području zelene prakse u filmskoj produkciji, podučava ih kako primijeniti zeleni protokol te naposljetku kako dobiti odgovarajući certifikat. 

Profesionalci filmske industrije, neovisno o tome imaju li projekt ili ne, kao i tzv. zeleni menadžeri imat će priliku tijekom cijele godine sudjelovati na trodnevnim radionicama u raznim dijelovima Europe. Osim praktičnog pristupa fokusiranog na same projekte, polaznici će naučiti kako primijeniti najbolje trenutne prakse vezane za očuvanje energije, transport, smještajne kapacitete, catering, uređenje filmskog seta, upravljanje otpadom, recikliranje i komunikaciju.

Sadržaj radionica temelji se na sustavu ocjenjivanja tzv. zelenog filma te na njegove dvije glavne značajke - plan održivosti i proces certificiranja audiovizualnih projekata. Proces certificiranja producentima daje mogućnost da svoj trud vide i u opipljivom obliku, a Green Film / Zeleni film omogućava upravo takvu certifikaciju u svim europskim zemljama, uključujući i koprodukcije koje podrazumijevaju snimanje u drugim zemljama. 

Radionica je namijenjena filmskim profesionalcima koji žele:
- naučiti kako pravilno primjenjivati najbolje trenutne prakse vezane za održivost okoliša kroz rad na konkretnim projektima i održivim planovima
- znati kako primijeniti zajednički europski protokol i sustav certificiranja, prethodno testiran u raznim televizijskim i filmskim produkcijama i jednostavan za korištenje, a koji će im olakšati vlastitu koprodukciju
- unaprijediti svoje profesionalne profile s obzirom na to da će institucije i razni oblici javnog financiranja sve više zahtijevati održivu produkciju 
- produbiti svoje znanje upravljanja i rukovođenja setom kako bi mogli balansirati između održivosti te financijske i organizacijske učinkovitosti.

U svakoj će radionici moći sudjelovati 24 osobe, a radit će se u grupama čiji će rad nadzirati zeleni menadžeri - predavači s velikim iskustvom u filmskoj industriji, na projektima igranih filmova koji će ubrzo biti spremni za početak snimanja. 

Svaku radionicu nakon završetka prati i online sastanak koji se održava nakon što  timovi krenu u realizaciju projekata s ciljem dodatnog raspravljanja i analiziranja konačnog održivog plana. 

Tko se može prijaviti?

Na radionicu se mogu prijaviti:
- europski timovi od dvoje ljudi (oba člana iz produkcijske ekipe ili jedan član produkcijske ekipe, a drugi voditelj pojedinog odjela) koji predstavljaju igrani film ili dokumentarni projekt u vrlo naprednoj fazi razvoja (najkasnije 2 mjeseca prije početka snimanja)
- zeleni menadžeri (profesionalci, koji ne moraju nužno raditi u produkciji, s minimalno 2 godine iskustva u zaštiti okoliša)
- profesionalci iz produkcijskih ekipa (producent, operativni producent, direktor filma, delegirani producent).

Poseban se naglasak stavlja na prijave timova koji su dobili poticaje  Filmskog fonda iz Trentina i/ili timove koji planiraju snimati u samom Trentinu.

Sudionici moraju potvrditi svoju potpunu raspoloživost u navedenim terminima kako bi mogli sudjelovati na radionicama. 
Od sudionika se očekuje dobro poznavanje engleskog jezika.

Kako se prijaviti?

Materijali potrebni za prijavu (predati sve zajedno u jednom PDF dokumentu (max. 10MB), font 12, prored 1,5, na engleskom jeziku):
1) profesionalna biografija – maksimalno jedna stranica
2) motivacijsko pismo (naglasiti prethodno djelovanje vezano za održivost, ako postoji) – maksimalno jedna stranica
3) osnovni podaci o podnositelju zahtjeva i projektu – za komunikacijske svrhe
4) fotografija visoke rezolucije svakog sudionika (otpr. 1MB).
Profesionalni sudionici, osim navedene dokumentacije, trebaju dostaviti i:
- detaljan budžet u eurima
- detaljne informacije o timu
- detaljan raspored razvoja projekta i produkcije
- sinopsis – maksimalno jedna stranica
- obrada – maksimalno 15 stranica na engleskom (ili analogni dokument, ovisno o vrsti projekta), prilaže se kao posljednji dokument na kraju dosjea. 

Obrazac za prijavu možete pronaći na ovoj poveznici: Green Film Lab obrazac za prijavu 2022.

Kotizacija

Sudionici s projektom: 500 € za cijeli tim
Sudionici bez projekta: 150 € po osobi 
*Kotizacija pokriva troškove radionica, dva noćenja u hotelu te obrok tijekom  radionice.



Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
[email protected]