15/12/2020

Usvojen Program Kreativna Europa za razdoblje 2021. – 2027.!

DKE – Ured MEDIA Hrvatske objavljuje da je 14. prosinca 2020. usvojen Program Kreativna Europa za razdoblje 2021. – 2027. Nakon dugotrajnih pregovora napokon je postignut politički dogovor između Europske komisije, Europskog parlamenta te država članica Vijeća Europske unije, a kojim se stvara temelj za nastavak budućeg i novog Programa Kreativna Europa.

DKE – Ured MEDIA Hrvatske objavljuje da je 14. prosinca 2020. usvojen Program Kreativna Europa za razdoblje 2021. – 2027. Nakon dugotrajnih pregovora napokon je postignut politički dogovor između Europske komisije, Europskog parlamenta te država članica Vijeća Europske unije, a kojim se stvara temelj za nastavak budućeg i novog Programa Kreativna Europa.

Program Kreativna Europa vodeći je instrument podrške kulturnim i kreativnim sektorima - i jedini koji je Europska unija osmislila kako bi ih dodatno osnažila i podržala.

S namjenskim proračunom većim od 2,4 milijarde eura, a koji podrazumijeva trenutačnih 1,8 milijardi eura te dodatnih 0,6 milijardi eura, novi će Program nastaviti promovirati kulturne i jezične raznolikosti, kulturnu baštinu i konkurentnost te omogućiti kulturnim i kreativnim organizacijama, kao i njihovim profesionalcima zajedničko stvaranje i prekograničnu suradnju, s ciljem dosezanja šire publike, baveći se trenutačnim društvenim pitanjima te posebno podržavajući nove umjetnike. Potprogram MEDIA nastavit će podržavati projekte s europskom i međunarodnom dimenzijom, njegovanje talenata te poticanje korištenja novih tehnologija za jačanje konkurentnosti sektora.

Prvi put medijski, odnosno novinarski sektor bit će podržan putem različitih akcija promicanja medijske pismenosti, pluralizma i medijske slobode, i to u sklopu Međusektorskog potprograma.

Provedba novog Programa Kreativna Europa planira se početkom 2021. te će trajati do 2027. godine.

Uz politički dogovor 10. studenoga o.g. Europska komisija, Europski parlament i Vijeće Europske unije usuglasili su i dugoročni proračun Europske unije, kao i onaj koji se odnosi na inicijativu NextGenerationEU. Sljedeći korak trebao bi biti žurno zakonsko usvajanje paketa Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO), zajedno s ratifikacijom Odluke o vlastitim resursima.

Jednom usvojen višegodišnji proračun Europske unije, zajedno s inicijativom NextGenerationEU, kao privremeni instrument osmišljen za poticanje oporavka Europe, bit će najveći financijski paket koji je ikad financiran iz proračuna Europske unije. Ukupno 1,8 milijardi eura pomoći će u obnovi Europe nakon pandemije bolesti COVID-19. Bit će to zelenija, digitalnija i otpornija Europa.

Tom prigodom Mariya Gabriel, povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade, istaknula je: "Pozdravljam politički dogovor o novom Programu Kreativna Europa. Program je presudan za promicanje europske kulturne raznolikosti, kao i konkurentnosti kulturnih i kreativnih sektora. Sada je moderniziran kako bi se navedeni sektori bolje opremili za suočavanje s današnjim izazovima, uključujući i one koje je prouzročila pandemija."

Povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište Thierry Breton je također napomenuo: "Kultura i kreativni ekosustav i dalje su duboko pogođeni trenutačnom krizom. Politički dogovor je važan signal za sve europske medijske partnere, male i velike, kao i sve naše stvaratelje, u vrijeme kad im je, više nego ikad prije, potrebna naša podrška. Također, Kreativna Europa važan je alat za daljnju digitalizaciju i internacionalizaciju navedenih ključnih sektora. Osim toga, osnažit će i otpornost naše medijske i audiovizualne industrije te učvrstiti medijsku slobodu i pluralizam u cijeloj Europskoj uniji."

Vaš DKE - Ured MEDIA Hrvatske!



Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
[email protected]