19/06/2022

Sanja Kovačević iz Hrvatske u sklopu prvog izdanja programa usavršavanja 'European Showrunner 2022.'

Sanja Kovačević iz Hrvatske našla se na popisu 12 odabranih, iskusnih i ambicioznih scenarista TV serija u sklopu prvog izdanja programa usavršavanja European Showrunner 2022.

Dodatne informacije

Početkom mjeseca, točnije 1. lipnja, započeo je dugo očekivani i jedinstveni program usavršavanja European Showrunner u organizaciji Međunarodne škole filma u Kölnu, a koji okuplja 12 iskusnih i ambicioznih scenarista serija iz čak 10 europskih država

Na ovoj će radionici scenaristi imati priliku proširiti svoju stručnost u područjima kao što su kreativno vodstvo i kreativna produkcija kako bi se pripremili za svoje buduće uloge showrunnera, a ogroman odaziv kandidata pokazao je kako je upravo ovaj program napredne obuke ono što je bilo potrebno u AV industriji. Naime, prijavu je poslalo gotovo 100 iskusnih scenarista, od kojih je odabrano 12 izvanredno kvalificiranih i ambicioznih showrunnera:

1. Lisa Ambjörn, Švedska | »Mladi kraljevi« (kreator), »Bolesna« (kreator) 

2. Jóhann Ævar Grímsson, Island | »Sestrinstvo« (kreator i glavni scenarist), »Stella Blomkvist« (glavni scenarist) 

3. Sanja Kovačević, Hrvatska | »Dobre namjere« (glavna scenaristica i kreativna producentica), »Naši i vaši« (koscenaristica i glavna urednica) 

4. Tarja Kylmä, Finska | »Nevidljivi heroji« (glavna scenaristica) 

5. Katri Manninen, Finska | »Sjene« (kreator i glavna scenaristica), »Borderwoods tajne« (kreator) 

6. Sanne Nuyens, Belgija | »Hotel Beau Séjour« (kokreator i koscenaristica), »Dvanaestorka« (kokreator i koscenaristica) 

7. Margrét Örnólfsdóttir, Island | »The Flatey Enigma« (glavna scenaristica), »Zatvorenici« (glavna scenaristica) 

8. Wiktor Piątkowski, Poljska | »Čopor« (kreator i scenarist), »Ratnice« (scenarist) 

9. Julie Skaufel, Norveška | »Doma za Božić« (scenaristica), »Uzimam« (glavna scenaristica) 

10. Adrian Spring, Švicarska | »Br. 47« (kreator i showrunner) 

11. Markus Stromiedel, Njemačka | »Tajna mog oca« (kreator i glavni scenarist), »Tužitelj« (kreator) 

12. Tijs van Marle, Nizozemska | »Seksifon / Dirty Lines« (scenarist), »Učitelj Kees« (glavni scenarist)

Dodatne informacije o polaznicima i njihovim projektima možete pronaći na poveznici. 

S polaznicima radionice će tijekom cijele radionice kao voditelj programa raditi poznati danski scenarist serija Jeppe Gjervig Gram (scenarist serije „Most“ i showrunner serije „Tragom novca“), dok je na prvoj sesiji radionice, održanoj od 1. do 3. lipnja, Jeff Melvoin („Ubijanje Eve“, „Jedini preživjeli“), suosnivač Udruženja američkih scenarista, predstavio uvod u pristup showrunnera - od njegovog američkog podrijetla do aktualnih koncepata u Europi, stavljajući pritom naglasak na različite aspekte kreativnog vodstva nužne u poslu showrunnera. 

Prilikom proučavanja različitih primjera uspješnih serija, vrhunski europski scenaristi/producenti predstavit će showrunning modele koji se trenutno koriste u Europi. Tako će na radionici predavati Jeppe Gjervig Gram, koji će govoriti o danskom „DR“ showrunner modelu, showrunnerica Marianne Wendt sa svojom švicarskom serijom „Nove visine“, kao i showrunneri i kreativni producenti Philipp Käßbohrer i Matthias Murmann s njihovom hit serijom na Netflixu – „Škola, internet, veze... i droga“.

European Showrunner program usavršavanja održavat će se u razdoblju od šest mjeseci u kombiniranom formatu učenja online i „uživo“ u Kölnu. Drugi dio usavršavanja predstavlja European Showrunner Think Tank - niz panel diskusija koje se odvijaju online i na različitim međunarodnim događanjima u industriji, a čiji je cilj raspravljati o trenutnoj situaciji za showrunnere u Europi. Razmjenjujući znanja i iskustva s profesionalcima u proizvodnji serija i  predstavnicima televizijskih kuća, streaming usluga i produkcijskih tvrtki, think tankovi će istražiti kako se pozicija showrunnera na smislen i održiv način može primijeniti u Europi.

Više informacija o samom projektu i nadolazećim događanjima možete pronaći na poveznici

Program usavršavanja podržali su: Potprogram MEDIA Programa Kreativna Europa i Film- und Medienstiftung NRW, a partneri su Netflix i Series Mania Forum.

Vaš DKE - Ured MEDIA Hrvatske!



Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
[email protected]