05/09/2011

Rezultati Programa MEDIA 2010./2011.

Prije objave novih natječaja važno je zaokružiti prethodne. Najljepše je novu radnu godinu započeti upravo objavom rezultata. Korisnici Programa MEDIA, u suradnji s MEDIA deskom Hrvatske, uspjeli su putem natječaja 2010./2011. g. steći ukupan iznos od 610.309 eura.

Ukupna je stopa osiguravanja europskih sredstava iznosila tako 479%, što znači da je u odnosu na uloženi iznos članarine koju Republika Hrvatska uplaćuje na godišnjoj razini dobiveno čak 4,79 puta više sredstava iz Programa MEDIA.

MEDIA desk Hrvatske s velikim zadovoljstvom ističe da je u kategoriji potpore za razvoj skupnih projekata na natječaju 25/2010 (drugi rok) prvi put odabran i hrvatski projekt! Naime, producentska tvrtka Kinorama d.o.o. već je otprije poznata po prvom odobrenom MEDIA projektu Koko i duhovi u režiji Daniela Kušana. Sada je zauzela visoko četvrto mjesto po kvaliteti napisanoga projekta, čime joj je dodijeljen ukupan iznos od 126.000 eura i to za filmove Sveta Ana u polju u režiji Zvonimira Jurića, Zagonetni dječak u režiji Dražena Žarkovića, Zeleni pas (redateljevo ime će biti naknadno dogovoreno) i Zvizdan u režiji Dalibora Matanića.

U kategoriji potpore za razvoj pojedinačnoga projekta na natječaju 25/2010 (drugi rok) producentska tvrtka Studio dim d.o.o. ponovno se pokazala uspješno osvojivši iznos od 25.000 eura za projekt Trampolin u režiji Zrinke Matijević Veličan. Naime, prema riječima Izvršne agencije, radi se o dobro osmišljenom i predstavljenom projektu. Razvojna, financijska i distribucijska strategija je realna, što predstavlja snažan temelj projekta. Talentiran kreativan tim kao i entuzijastičan i profesionalan produkcijski tim jamstvo su uspješnosti projekta.

Zagrebdox je i ovoga puta pronašao svoje mjesto na listi poduprtih festivala (natječaj 31/2010) osiguravši si potporu u iznosu od 25.000 eura. Radi se o festivalu koji je već odavno ucrtan na karti filmskih festivala Europe jer sadrži naglašenu europsku dimenziju, programsku raznolikost te postojano vjernu publiku.

Distributerske su se tvrtke također pokazale uspješnima osiguravši si sredstva u iznosu od 23.100 eura u kategoriji selektivne distribucije na natječaju 29/2010 (rok: 1. travnja 2011.):

  • Continental film d.o.o. za prikazivanje filma A Torinoi Lo – 2.000 eura, La Solitudine dei Numeri Primi – 2.200 eura, Le Gamin au Velo – 2.000 eura, Melancholia – 2.500 eura, Orla Frosnapper – 9. 000 eura, Pina – 4.000 eura;
  • Discovery d.o.o. za prikazivanje filma Haevnen – 1.400 eura.

MEDIA desk Hrvatske ovim putem želi svima čestitati na zaista vrhunskim, rekordnim rezultatima te se nada da će 2011./2012. kandidatima biti jednako uspješna i plodonosna!



Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
[email protected]