13/07/2010

Rezultati natječaja Programa MEDIA 2007

Restrukturiranjem općih uprava pri Europskoj komisiji rezultati prošlogodišnjih natječaja Programa MEDIA objavljeni su sa zakašnjenjem.

S obzirom da je za provedbu Programa MEDIA 2007 prethodno bila zadužena Opća uprava za informacijsko društvo i medije (DG INFSO) te da je odnedavno tu ulogu preuzela Opća uprava za obrazovanje i kulturu (DG EAC), restrukturiranjem općih uprava pri Europskoj komisiji rezultati prošlogodišnjih natječaja Programa MEDIA objavljeni su sa zakašnjenjem.

1) Razvoj projekata – pojedinačni projekti – natječaj 20/2009

Noćnim brodovima dodijeljeno je 25.000 eura, a Otoku ljubavi 30.000 eura u kategoriji za razvoj pojedinačnoga projekta!

Producentske tvrtke Studio dim d.o.o. te Produkcija Živa d.o.o. bilježe svoje prve značajne rezultate na natječajima Programa MEDIA.

Filmski projekt Noćni brodovi redatelja Igora Mirkovića i producentske tvrtke Studio dim d.o.o. dobio je na prvome roku natječaja za razvoj pojedinačnoga projekta (20/2009) potporu u iznosu od 25.000 eura. Ovim je riječima Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) ocijenila projekt: Radi se o gorko-slatkoj romantičnoj komediji, a kreativni tim jamči ostvarivanje filmskoga projekta koji bi trebao privući kako europsku tako i međunarodnu publiku.

Otoku ljubavi, filmskomu projektu redateljice Jasmile Žbanić i producentske tvrtke Produkcija Živa d.o.o., u okviru prvoga roka natječaja za razvoj pojedinačnoga projekta (20/2009) dodijeljena su sredstva u iznosu od 30.000 eura. EACEA je pri njegovu ocjenjivanju istaknula sljedeće: Riječ je o originalnome projektu s vrlo snažnom premisom, čiji je sadržaj jednostavan, jasan i šaljiv pa bi po realizaciji svakako trebao imati širok odjek među europskom publikom.

Prilog – rezultati – razvoj pojedinačnoga projekta – 20/2009 - nalazi se u povezanim dokumentima

2) Promidžba/festivali – festivali – natječaj 23/2009

Hrvatski filmski festivali također postižu zapažene rezultate. Program MEDIA će prvi put sudjelovati u sufinanciranju Zagreb Film Festivala iznosom od 35.000 eura te će nastaviti osiguravati potporu Animafestu u iznosu od 28.000eura kao i Motovun Film Festivalu u iznosu od 35.000 eura.

Zahvaljujući uspješnim rezultatima Hrvatska se nalazi na visokom devetom mjestu (od ukupno 32) kada se radi o potpori Programa MEDIA za razvoj pojedinačnoga projekta te na izuzetnom drugom mjestu (također od ukupno 32) u kontekstu potpore Programa MEDIA namijenjene festivalima.

Prilog – rezultati – festivali – 23/2009 - nalazi se u povezanim dokumentima

3) Distribucija – selektivna distribucija – natječaj do 1. prosinca 2009.

Sredstva Programa MEDIA u ukupnome iznosu od 22.500 eura namijenjena potpori selektivnoj distribuciji jednako će tako podijeliti nekoliko hrvatskih distributerskih tvrtki:

  • Pa-dora d.o.o. – 9.000 eura
  • Umjetnička organizacija „Zagreb Film Festival“ – 3.000 eura
  • Discovery d.o.o. – 4.500 eura
  • Continental film d.o.o. – 2.000 eura
  • Video Top International d.o.o. – 4.000 eura

Prilog – tablica – rezultati – selektivna distribucija – 1.12.2009. - nalazi se u povezanim dokumentima

MEDIA desk Hrvatske ovim putem želi čestitati svima na uspješnim rezultatima u nadi da će se primjeri dobre prakse nastavljati i ponavljati i u sljedećim natječajima Programa MEDIA.



Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
[email protected]