10/06/2022

Projekt "Vuk Europske unije" na Ex Oriente Filmu - programu usavršavanja 2022.!

Hrvatski projekt dugometražnog dokumentarnog filma "Vuk Europske unije" producentice Dane Budisavljević (Hulahop) i redatelja Jadrana Bobana jedan je od njih 12 koji sudjeluju na 20. izdanju radionice Ex Oriente Film. Radionica se odvija u tri jednotjedne sesije, u razdoblju od 17. lipnja 2022. do 30. ožujka 2023. godine. 

Dodatne informacije

Hrvatski projekt dugometražnog dokumentarnog filma "Vuk Europske unije" producentice Dane Budisavljević (Hulahop) i redatelja Jadrana Bobana jedan je od njih 12 koji sudjeluju na 20. izdanju radionice Ex Oriente Film. Radionica se odvija u tri jednotjedne sesije, u razdoblju od 17. lipnja 2022. do 30. ožujka 2023. godine. 

"Vuk Europske unije" prikazuje život u područjima Ravnih Kotara i Bukovice, gdje su od ljudi daleko brojnija stada ovaca i janjaca. Kuće su devastirane i ruševne, njive zarasle u korov, mnogi putovi neprohodni. Nema kafića, društvenog doma, trgovine ni autobusne stanice. Seljani se gotovo jedino mogu vidjeti dok blago vode u ispašu. U takvim društveno izoliranim područjima koja se nalaze samo desetak kilometara od razvikanih turističkih mjesta, pojavio se vuk. Sve je više vučjih napada na stada vrebaju iz zasjede i unose nemir među ljude. Stanovnici smatraju da je u pozadini cijele priče zavjera moćnih, točnije Europske unije, koja je onda planski naselila vukove. 

Redatelj projekta je Jadran Boban, koji će zajedno s producenticom Danom Budisavljević (Hulahop), sudjelovati na Ex Oriente Film radionici. Scenarij potpisuje Dragan Grozdanić, snimatelji su Goran Legović, Srđan Kovačević i Jadran Boban, a montažerka je Iva Kraljević

Projekt su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, Potprogram MEDIA Programa Kreativna Europa i Grad Zagreb.

Ex Oriente Film je program usavršavanja namijenjen stručnim timovima redatelja i producenata iz Europe s ciljem pružanja pomoći u vođenju i usmjeravanju razvoja te sufinanciranja kreativnih dokumentarnih filmova, ponajprije s područja srednje i istočne Europe. 

Za sudjelovanje na 20. izdanju Ex Oriente Filma odabrano je 12 dokumentarnih projekata. Sudionici će prolaziti kroz tri sesije, od kojih se prva održava od 17. do 22. lipnja u Francuskoj (La Rochelle, sajam Sunny Side of the Doc), druga od 24. do 28. listopada u Češkoj (Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi), a treća od 24. do 30. ožujka 2023. godine u Pragu, u sklopu programa East Doc Platform i Međunarodnog festivala dokumentarnog filma o ljudskim pravima One World. 

*Vijest je preuzeta sa službene internestke stranice Hrvatskog audiovizualnog centra.

**naslovna fotografija: Jadran Boban (redatelj) i Dana Budisavljević (producentica).

Vaš DKE - Ured MEDIA Hrvatske!



Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
[email protected]