07/10/2021

Događanje „Lokalno postaje europsko“ te info dan vezan uz poziv „Europski korazvoj“ - 15.10.2021.

DKE – Ured MEDIA Hrvatske u suradnji s Festivalom mediteranskog filma Split te Hrvatskim audiovizualnim centrom organizira 15. listopada o.g. događanje na temu „Lokalno postaje europsko“ te info dan vezan uz poziv „Europski korazvoj“ s rokom prijave 17. studenoga 2021.

DKE – Ured MEDIA Hrvatske u suradnji s Festivalom mediteranskog filma Split organizira 15. listopada o.g. događanje na temu „Lokalno postaje europsko“ te info dan vezan uz poziv „Europski korazvoj“ s rokom prijave 17. studenoga 2021.

„Lokalno postaje europsko“, 15. listopada o.g. s početkom u 10.30 sati.

Iza nas je sedam uspješnih godina sudjelovanja u Potprogramu MEDIA 2014. – 2020. Uz navedeno razdoblje vežemo izvanredan hrvatski rezultat od 7 milijuna eura koji je osiguralo 70 organizacija putem 366 projekata i 11 poziva. 

S namjenskim proračunom većim od 2,4 milijarde eura, a koji podrazumijeva trenutačnih 1,8 milijardi eura te dodatnih 0,6 milijardi eura, od novog Programa Kreativna Europa 2021. – 2027. očekuje se osnaživanje projekata u kontekstu zajedničke prekogranične suradnje, a s ciljem dosezanja šire publike.

Čak 58% od ukupnog proračuna Potprograma MEDIA bit će usmjereno na:

  • poticanje suradnje u cijelom lancu vrijednosti
  • poticanje talenata
  • podupiranje korištenja novih tehnologija
  • poticanje „ozelenjavanja“ (greening) tih sektora i uključivanje društvenih ciljeva, kao što su      
  •  rodna ravnopravnost te kulturna i jezična raznolikost. 

U sklopu događanja propitkivat će se osnaživanje hrvatskih lokalnih u kontekstu europskih uspješnica, a koje su, u isto vrijeme, dodana vrijednost europskoj kulturnoj raznolikosti. 

Sudionici događanja:

• Maria-Silvia Gatta (predstavnica / Europska komisija, Uprava DG CNECT) 

• Christopher Peter Marcich (ravnatelj / Hrvatski audiovizualni centar)

• Gorana Barišić Bačelić (direktorica / Javna ustanova u kulturi Tvrđava kulture Šibenik)

• Rea Rajčić (producentica / Eclectica)

• Alen Munitić (direktor / Festival mediteranskog filma Split te voditelj projekta / Kino Mediteran).

Događanje će se održati uživo s početkom u 10.30 sati u Kinoteci Zlatna vrata, Dioklecijanova ul. 7, u Splitu, a moderirat će ga Martina Petrović, voditeljica DKE – Ureda MEDIA RH.

Također će se istodobno prenositi na službenom YouTube kanalu DKE – Ureda MEDIA Hrvatske te službenim Facebook stranicama DKE – Ureda MEDIA Hrvatske, Hrvatskog audiovizualnog centra te Festivala mediteranskog filma Split.

Panel - diskusija će se održati na engleskom jeziku.

Online info dan vezan uz poziv „Europski korazvoj“ s rokom prijave 17. studenoga 2021.

Europski korazvoj (nekadašnji razvoj pojedinačnih projekata) u sklopu novog Potprograma MEDIA 2021. - 2027. podrazumijevat će prijavu za razvoj jednog filmskog projekta, i to minimalno dviju različitih producentskih kuća/tvrtki/udruga koje se nalaze u dvjema različitim zemljama članicama Potprograma MEDIA. 

Kako biste se što bolje pripremili za nadolazeći rok, želja nam je, uz organizaciju info dana, pomoći pri pronalaženju partnera, pojasniti nove smjernice i proći ključne dijelove prijavnice. 

Mala napomena, ako ste pristupili prijavi poziva za mini razvoj skupnih projekata u ulozi koordinatora, također možete sudjelovati u prijavi filmskog projekta za europski korazvoj, i to u ulozi partnera.

Osim toga, svaka producentska kuća/tvrtka/udruga, bez obzira na to je li riječ o koordinatoru ili partneru, može po filmskom projektu od Potprograma MEDIA dobiti ukupno 60.000 eura za razvoj jednog filmskog projekta. 

Događanje će se održati 15. listopada o.g. s početkom u 12 sati. Ljubazno molimo da nam zaključno do 13. listopada 2021. do 17 sati potvrdite svoje sudjelovanje na e-mail: [email protected], a kako bismo vam na vrijeme proslijedili zoom poveznicu za sudjelovanje.

Detalji vezani uz poziv (European Co-Development / Europski korazvoj) nalaze se na ovoj poveznici:

Europski korazvoj - 17.11.2021.

Vidimo se!

Vaš DKE – Ured MEDIA Hrvatske!



Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
[email protected]